تغذیه از چربی های سالم و چربی های غیر سالم
چربیهای سالم یعنی چربیهای غیراشباع
به چربیهای سالم گاهی اوقات چربیهای غیراشباع یا اشباعنشده گفته میشود.
از نظر علمی، این چربیها خود به دو دسته تقسیم میشوند: چربیهای غیراشباع مونو (تکپیوندی)، و چربیهای غیراشباع پُلی (چندپیوندی).
منظور از چربیهای اشباع چندپیوندی، اسیدهای چرب مانند امگا ۳ و امگا ۶ است.
چرا چربیهای غیراشباع سالم است؟
چربیهای غیراشباع، چه از نوع تکپیوندی و چه از نوع چندپیوندی، سالم است چون میتواند خطر بیماریهایی مانند سکته و بیماریهای قلبی را در بزرگسالی کاهش دهد. این نوع از چربی:
- دیواره رگها را سفت و ضخیم نمیکند.
- به تولید کلسترول خوب و انتشار آن در بدن کمک میکند.
- کلسترول بد را کاهش میدهد، البته به شرطی که چربیهای ناسالم مصرف نکنید.
- چربیهای غیراشباع چندپیوندی (اسیدهای چرب) دارای محاسن دیگری هم هستند. مثلاً امگا ۳ و امگا ۶ این فواید را دارند:
- میتوانند به رشد مغز و چشم جنین و نوزاد تا ششماهگی کمک کنند.
- برای سلامت کلی قلب، چشم، مفاصل و سلامت روح و روان مفیدند.
- میتوانند رشد مغز و سیستم عصبی را افزایش دهند و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.
- در بزرگسالان برای بهبود آرتروز روماتیسمی، درد، خشکی صبحگاهی بدن و ورم اندامها مفیدند.
- چربیهای غیراشباع چندپیوندی (اسیدهای چرب) بهتر از چربیهای غیراشباع تکپیوندی کلسترول بد را کاهش میدهند.
چه غذاهایی حاوی چربیهای سالم است؟
چربیهای غیراشباع تکپیوندی را از موادغذایی زیر میتوانید دریافت کنید:
- روغنهایی مانند روغن زیتون، کانولا، سبوس برنج و هسته انگور
- بادام، بادام هندی، بادام زمینی، و دانههایی مانند کنجد
- گوشت بدون چربی
- آووکادو
- چربیهای غیراشباع چندپیوندی (اسیدهای چرب) مانند امگا ۳ در مواد غذایی زیر وجود دارد:
- ماهیهای چرب مانند ماهی تون، سالمون و ماهی شیر
- گردو، تخم کتان و دانه چیا
- فراوردههای سویا
امگا ۶ نیز نوع دیگری از اسید چرب یا چربی غیراشباع چندپیوندی است. امگا ۶ در روغنهای گیاهی مانند روغن آفتابگردان، روغن بادامزمینی، روغن کانولا و روغن سویا وجود دارد.
Comments
Post a Comment