کربوهیدرات و شاخص قندی
کربوهیدرات چیست؟
کربوهیدرات یک ماده مغذی طبیعی است که از اکسیژن، هیدروژن و کربن تشکیل شده است. ما برای تأمین انرژی بدنمان و انجام فعالیتهای روزمره به کربوهیدرات نیاز داریم.
کربوهیدرات در مواد غذایی زیر وجود دارد:
مواد غذایی نشاستهدار مانند نان، پاستا، برنج، غلات صبحانه، سیبزمینیمیوهجات و صیفیجاتفراوردههای لبنی مانند شیر و ماستکربوهیدرات در شکر و در محصولاتی که حاوی شکر است، مانند بستنی، بیسکوئیت، نوشابه و کیک هم وجود دارد.
شاخص قندی چیست؟
بدن ما انرژی خود را از کربوهیدرات میگیرد، به این صورت که آن را به قندهای ساده (عمدتاً گلوکز) تبدیل میکند.
شاخص قندی (شاخص گِلایسِمیک) شاخصی است که نشان میدهد بدن با چه سرعتی انرژی موجود در کربوهیدرات را جذب میکند. به عبارت دیگر، شاخص قندی شاخصی است که نشان میدهد کربوهیدراتهای مختلف با چه سرعتی در بدن به گلوکز تبدیل میشوند. دلیلش این است که سرعت تبدیلشدن کربوهیدراتها به گلوکز با هم یکسان نیست.
شاخص قندی میتواند عددی بین صفر تا ۱۰۰ باشد.
مواد غذایی با شاخص قندی پایین
مواد غذایی که شاخص قندی آنها بین صفر تا ۵۵ است به عنوان مواد غذایی با شاخص قندی پایین شناخته میشوند. این نوع مواد غذایی سطح گلوکز خون را با سرعتی کمتر و در مدتزمانی طولانیتر تغییر میدهند. دلیلش این است که سرعت تبدیلشدن این کربوهیدراتها به گلوکز پایین است.
برخی از مواد غذایی با شاخص قندی پایین عبارت است از:
جو، گندم سبوسدار، نان تهیهشده از آرد فرآورینشده، برنج دونگارا، غلات صبحانه طبیعی (فراورینشده و فاقد شکر)، پاستا، دانه کینوا، جو دوسرسیبزمینی شیرین، میوهجات (به استثنای طالبی و ملون)، صیفیجات (به استثنای بیشتر انواع سیبزمینی)حبوباتشیر، ماستمواد غذایی با شاخص قندی پایین یک منبع انرژی باثبات و طولانیمدت هستند. بنابراین فواید زیر را دارند:
اگر کودک در طول روز بیشتر مواد با شاخص قندی پایین بخورد تا شاخص قندی بالا، کمک میکند سطح انرژی و تمرکز بهتری داشته باشد.
کربوهیدراتهای با شاخص قندی پایین احساس سیری طولانیمدتتری ایجاد میکنند. بنابراین کمک میکنند کودک کمتر احتیاج به خوردن پیدا کند و دچار اضافهوزن نشود.
اگر فرزندتان ورزشهای استقامتی انجام میدهد (مانند دو در مسافت طولانی)، غذاهایی با شاخص قندی پایین به تأمین و حفظ انرژی او کمک شایانی میکنند.
هنگام انتخاب مواد غذایی به وجود نماد سیب سلامت روی آن توجه کنید. جدول ارزش غذایی را مطالعه کنید. ماده غذایی مناسب مادهای است که شاخص قندی پایین داشته باشد و میزان انرژی، چربی و سدیم (نمک) آن در سطح سالم باشد. اگر حاوی فیبر و کلسیم است میزان این مواد هم لازم است متعادل و استاندارد باشد.
منبع: کربوهیدارت و شاخص قندی
Comments
Post a Comment